Taaltraining

Buiten wordt het al om 14:30 donker en tot onze verbazing dooit het een beetje. Toch heeft de dooi onze 40cm sneeuw niet helemaal weg kunnen krijgen en valt er alweer verse sneeuw. Koud is het dus niet echt, maar toch blijft het weer dingen bepalen. Zo ook de cursus...

In onze vorige update schreef ik dat we een pastorale cursus zouden houden. Een Groenlandse(!) voorganger (Brian) kon deze cursus geven en zou speciaal overkomen uit de westkust. Na een vliegreis met twee overstappen kon hij dan hier in Tasiilaq voet aan wal zetten. Maar dat ging allemaal niet door. Alles is afgelast. Het weer was zo onstuimig, dat Brian niet eens de eerste overstap kon maken. Na bijna een week vast te hebben gezeten in de hoofdstad Nuuk, besloten we de vlucht en accommodatie te annuleren.
Tot onze opluchting kregen we bijna al het geld voor zijn ticket terug en gaf de eigenaar van de accommodatie ons ook geen rekening. Ze zijn het hier gewend dat dingen worden afgelast door het weer. Tasiilaq is niet voor niets bekend om zijn afgelegenheid. Toch gaan we het volgend jaar weer proberen, want deze Groenlandse pastorale cursus heeft de potentie om mensen veel innerlijke pijn te laten verwerken. De giften die we hiervoor hebben gekregen, blijven voor dit doel bestaan. Bedankt daarvoor!

Wat houdt ons bezig?
In oktober hebben we een Nederlands/Indonesisch echtpaar, Willem en Judith, bij ons welkom geheten. Voor drie weken zijn zij bij ons geweest om te kijken of ze ook in Tasiilaq willen komen wonen. Hun verlangen is om hier met de kinderen te gaan werken. De klik was er al heel snel en we zijn benieuwd hoe God hun vervolgstappen verder zal leiden. Het was een waardevolle en leuke tijd!

Verder oefenen we sinds twee maanden 6 uur per week met een taaltrainer de Oostgroenlandse taal. Onze taaltrainer geven we aan wat we willen leren en dan oefenen we die zinnen. Dan zoeken we zoveel mogelijk mogelijkheden op om die zinnen in het echt te gebruiken. Dat levert ook wel weer verrassende reacties op. Zo leerden we hoe we iets over het weer konden zeggen. Thinka vroeg een vriendin (Sabine) tijdens dat gesprekje over verschillende soorten weer:’wat vind jij het leukst?’ In plaats van te reageren welk weer Sabine het leukst vond, gaf ze aan dat de bijbelschool toch wel het leukst is dat ze nu meemaakt! Een uitdaging die we hebben is dat onze taaltrainer een alcoholprobleem heeft en dus al een paar keer niet op is komen dagen. Dat maakt het er zeker niet gemakkelijker op! Als er iets belangrijk is in het leren van een taal, dan is dat wel discipline en consistentie. Bedankt voor jullie gebed en giften. Hiermee zijn de kosten van de afgelopen 2 maanden gedekt. Ook in de toekomst verwachten we voor het leren van de taal maandelijks € 250,- nodig te hebben.

Een kijkje in de bijbelschool
Het kennen van Jezus gaat met veranderingen gepaard en dat merken we bij hen die naar de bijbelschool komen. In de afgelopen les hadden we het over 1 Johannes 1, waarin vooral naar voren komt dat we in het licht behoren te wandelen. Toen onderzochten we wat God over occultisme zegt en hoe velen hiervoor vallen. Nadat we dit hadden behandeld, ging iedereen dingen in het licht brengen (belijden) en zagen we hoe God krachtige bevrijding bracht! De vreugde die erdoor ontstond klonk nog dagenlang door. Opvallend was hoe iemand hierna meer uit de schulp is gekomen en gewoon echt aanwezig was. God brengt stap voor stap herstel!

Omdat de taaltraining ons nu erg bezig houdt zullen we in december (net als oktober) geen nieuwsbrief verzenden. Hoe we dat met de update doen in januari weten we nog niet zeker. We hopen door deze extra tijd meer in de taal te kunnen investeren.

Een warme groet en Gods zegen!
Peter, Thinka, Joël en Cora