Mooi dat we niets kunnen doen

Uguapor (=daar is hij), was het antwoord van Cora (2 jr) op mijn vraag in het Groenlands waar de vlieg zat. Het is verbijsterend om te zien dat zij de taal meer machtig is dan wij…

Maar ook Joël kan er behoorlijk wat van. Hij nam gemakkelijk de uitleg van een spelletje in het Groenlands op zich, toen we bezoek hadden. Dit was op een zondag waar Thinka een vrouw had uitgenodigd om te komen naar de dienst. We zagen elkaar vooral bij het ophalen en brengen van Joël naar het kinderdagverblijf. Joël en haar zoon zijn goeie maatjes. Deze vrouw liep eens voorbij ons terras en raakte aan de praat met Thinka. Ze vertelde dat haar moeder en drie of vier broers en zussen zelfmoord hadden gepleegd. Wat doe je dan, als je dit op het terras hoort? We willen zo graag helpen en beseffen door de diepte van de ellende dat we niets kunnen. Mooi om dit te realiseren, want wat bij ons onmogelijk is, is bij God wel mogelijk. En daarom was het geweldig om te zien dat zij op de uitnodiging in was gegaan om naar de dienst te komen. Na het vertellen van het beste nieuws dat er is, wilde ook zij gebed. Tijdens het gebed kwamen de tranen en de vrede van God. Wat een heerlijk werk laat God ons hier doen!

En zo kwamen zij en haar vijf kinderen bij ons op bezoek. Bidt je mee voor haar (haar naam even weggelaten…)? Dat zij in de nieuwe hoop gaat wandelen, die zij heeft gekregen?

Ondanks dat er maar vijf mensen kwamen opdagen, raakte de kracht van God ook twee andere mensen aan. Hun rugklachten werden in één keer weggenomen tijdens gebed. Jezus zei eens:”wat heerlijk dat jullie dit mogen zien!” toen zijn leerlingen over de wonderen spraken. En zo is het. Ondanks dat een wonder niet garant staat voor de rest van iemands leven, zijn we blij met elk werk van God.

De cursus “Pain of the Heart” is inmiddels al een tijdje achter de rug en heeft ertoe bijgedragen dat mensen –soms voor het eerst!- gedeeltelijk hun pijnlijke verleden onder ogen zijn gekomen. Verwaarlozing, alcoholmisbruik en de gevolgen daarvan, misbruik en gevolgen van (het zien gebeuren van) zelfmoord; het zijn dit soort onderwerpen waar mensen open over konden worden. Het waren mentaal gezien erg zware dagen, maar daarna kwam er opluchting omdat er hoofdstukken werden afgesloten, er verzoening kwam en er vergeving uit werd gesproken. We hadden 14 deelnemers dit jaar. Volgend jaar mei willen we de cursus weer geven. We hopen ook een terugkomdag te kunnen organiseren, zodat er vervolg gegeven kan worden aan dit werk.

We hopen ook zeer binnenkort minimaal vier mensen te gaan dopen in het bergwater (koud!!). Maar wat zal dit teweeg brengen? Nog nooit is hier iemand op deze manier gedoopt in dit dorp. We kijken uit naar wat dit gaat veroorzaken. In elk geval zullen er vier mensen geweldig worden bevestigd in hun keuze voor Jezus.

In mei zijn we officieel van start gegaan als INO-gemeente. Dat is de erkende Groenlandse Pinksterkerk. De voorganger die de cursus “PotH” gaf heeft ons ook in kunnen zegenen tijdens een dienst. Dit was een bijzonder moment, welke we samen met vrienden meemaakten. Het is een heel prettige gedachte voor ons om ergens bij aangesloten te zijn en voor de mensen hier hebben we nu ook een duidelijker gezicht. INO organiseert voor de lokale leiders in oktober een conferentie waar ik ook graag vijf dagen bij zou willen zijn. Om de tweedaagse vliegreis te bekostigen is 1.700 Euro nodig. Wil je ons hierin helpen?

Voor ieder die op vakantie gaat, geniet ervan! Gods zegen,
Peter en Thinka